SpaceX flyger raket 15:e gången för att lägga till 3 000 satelliter i omloppsbana

Detta är inte investeringsrådgivning. Författaren har ingen position i någon av de nämnda aktierna. Wccftech.com har en policy för offentliggörande och etik.

SpaceX lanserade sin Falcon 9-raket sent på eftermiddagen i går från NASA:s Kennedy Space Center i Florida för att markera ett nytt rekord för sin raket. Flygningen såg raketen placera fler satelliter i rymden för företagets Starlink-satellitkonstellation, som nu driver 3 000 satelliter enligt inofficiella uppskattningar. Dessutom var flygningen ett nytt rekord som såg en enda Falcon 9 flyga för en rekord 15:e gången och sedan framgångsrikt landa på ett drönarfartyg.

SpaceX lanserar tredje uppdraget inom 36 timmar som en del av återanvändbarheten för rekordsättning

Gårdagens uppskjutning kom dagar efter att SpaceX testade rymdfarkosten i andra etappen av sin Starship-raketbilplattform, som har fortsatt att fånga intresset på grund av sin skala. Starship’s orbital testflygning, som kanske inte inträffar förrän under första halvan av nästa år, kommer att göra raketen till den största som någonsin flugits av ett privat företag och den största i världen om den lyckas. Testet såg SpaceX framgångsrikt avfyra en enda motor på raketen, efter att tidigare rapporter indikerat att ett tidigare test kan ha lett till viss skada.

Den senaste uppskjutningen handlade dock om Falcon 9, som nu är den mest pålitliga raketen i mänsklighetens historia. SpaceX flög just denna booster för en fantastisk 15:e gång, ett nytt rekord för företaget och alla raketer som någonsin flugit. Rapporter har indikerat att efter att en Falcon 9 har flugit tio gånger, utvärderas, inspekteras och översynas den, och med dagens uppskjutning ger sig SpaceX nu in i okänt territorium – där det kommer att behöva besluta om de maximala uppskjutningsförsöken för en booster innan den är pensionerad. Att skjuta upp Starlink-satelliter med återanvända raketer ger en extra nivå av komfort, eftersom nyttolasten byggs internt och uppskjutningskostnaderna är betydligt lägre.

Uppskjutningen kom efter att SpaceX lanserade ett NASA-uppdrag och en SES-satellit på mindre än 36 timmar. Andra uppskjutningar i december inkluderar ett uppdrag som placerade en måntvätt på sin väg till månen och fler satelliter för OneWeb.

Falcon 9 lyfter från Pad 39A vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida. Bild: SpaceX

SpaceX har haft ett spektakulärt år hittills, och med två lanseringar kvar till 2022 ser det ut som om företaget kommer att avsluta det på hög nivå efter att ha slagit ännu ett rekord. Skulle SpaceX lansera ytterligare två uppdrag senare denna månad, kommer företaget att ha genomfört 61 uppskjutningar 2022 – det mesta något företag har haft i mänsklighetens historia och i genomsnitt högre än en uppskjutning per vecka.

Med dessa snabba uppskjutningar fungerar nu SpaceX:s Starlink-konstellation med mer än 3 000 satelliter, enligt data samlad av astrofysikern Jonathan McDowell. Starlink var redan världens största satellitkonstellation innan den passerade 3 000 satelliter. Företaget är begränsat i antalet satelliter som det kan skjuta upp med Falcon 9, och med tiden som satelliterna har blivit mer avancerade har antalet som det kan klämma in i raketen sjunkit.

De tidiga Starlink-uppskjutningarna, som var av den första generationens rymdfarkoster, såg minst 60 satelliter uppskjutna per uppdrag och dessa har nu sjunkit till 54 satelliter för de flesta av de senaste uppskjutningarna, inklusive den senaste.

Avgörande är att nästa fas av konstellationen beror på den andra generationens satelliter, som endast kan skjutas upp av Starship. Dessa satelliter kommer att ha tre gånger så stor datakapacitet som den första generationens satelliter, förbättra latensen och minska tillverkningskostnaderna. Dessutom kommer de också att ha hårdvara för att tillåta SpaceX att samarbeta med operatörer som T-Mobile för att tillhandahålla internetanslutning via smartphones till användare i avlägsna områden. FCC godkände några av dessa satelliter för uppskjutning tidigare denna månad, mitt i en kamp där SpaceX-rivaler hävdar att dess planer på att lansera den nya rymdfarkosten med Starship bryter mot FCC:s regler.

Dela den här historien

Facebook

Twitter


Lämna en kommentar