SpaceX återflyger raket åttonde gången för att skicka satellit 8 000 km bort från jorden

Detta är inte investeringsrådgivning. Författaren har ingen position i någon av de nämnda aktierna. Wccftech.com har en policy för offentliggörande och etik.

För sin andra uppskjutning på mindre än två timmar flög SpaceX en återanvänd Falcon 9-raket från Florida tidigare idag för att skjuta upp två satelliter i medelhög jordbana eller MEO. Denna omloppsbana är 8 000 kilometer över jorden, och dagens uppskjutning markerar ytterligare en där SpaceX regelbundet har börjat gå bortom den låga omloppsbana om jorden (LEO) som den använder för sin Starlink-rymdfarkost. Det var SpaceX:s 58:e uppskjutning för året, vilket gjorde att den bekvämt kunde passera en uppskjutningskadens på en uppskjutning för varje vecka i år, innan året är slut. De två satelliterna är en del av SES SA:s O3b-satellitkonstellation, som erbjuder Internetanslutning till kunder på avlägsna platser – liknande SpaceX:s Starlink-nätverk.

SES O3b-satelliter syftar till att avsevärt förbättra globala anslutningsfootprint

Eftersom de använder en MEO kan de nya satelliterna täcka ett större område än Starlink-satelliterna, som flyger lägre och är designade främst för konsument- och bostadsbruk. Enligt SES är rymdfarkosten kapabel att stödja upp till 10 000 strålar, vilket då gör att ett mycket större antal användare kan ansluta till dem än vad ett typiskt satellitnätverk med låg omloppsbana kan göra. Men eftersom det tar längre tid för signalen att färdas till och tillbaka från satelliten, tenderar prestandan att bli långsammare. SES-satelliterna kan leverera tjänster från 50 megabit per sekund till flera gigabit per sekund till nätoperatörer och andra kunder.

Av sina senaste nio uppskjutningar har SpaceX riktat in sig på en icke-låg omloppsbana om jorden i sex. De andra har sett den flyga till en standard LEO-konfiguration för en NASA-uppskjutning som ägde rum mindre än tolv timmar före dagens uppskjutning, ett lastuppdrag till den internationella rymdstationen (ISS) och en OneWeb-satellituppskjutning för polar LEO belägen på högre breddgrader. Den sista är den senaste i en trend av lanseringar som har sett satellitinternetföretagen rikta in sig på regionen för att ge täckning till avlägsna områden som den norska skärgården Svalbard och Antarktis.

Den andra etappen är synlig nästan 7 000 kilometer över jordens yta med Australien i bakgrunden. Bild: SpaceX

Efter att Falcon 9 lyfte från Cape Canaveral Space Force Station idag och dess första etapp landade för en åtta lyckad flygning, tillbringade den andra etappen timmar i kustfasen innan den kunde distribuera satelliterna. Detta beror på O3b:s höjd och det faktum att det andra steget mest förlitar sig på det momentum som genereras genom dess motors avfyrning tidigare i lanseringen för att nå sin destination istället för att avfyra motorerna hela vägen.

Den andra etappens motor stängdes av ungefär åtta minuter efter lanseringen, och sedan fortsatte den på sin resa fram till en timme och fyrtio minuter senare när motorn startade för en kort 30 sekunders bränning. Denna skjutning ägde rum på den högsta punkten i andra etappens omloppsbana, 6 991 kilometer över jordens yta. Vid denna tidpunkt färdades raketen i 14 281 kilometer i timmen.

Ungefär fem minuter senare separerade den första satelliten för att på egen hand fortsätta sin resa till den 8 000 kilometer långa omloppsbanan. Sex minuter senare separerade den andra satelliten också framgångsrikt, ungefär två timmar efter lyftet. SpaceX nästa uppskjutning kommer att ske mindre än 24 timmar senare klockan 16:32 östlig tid. Detta är en relativt standarduppskjutning som kommer att se företaget lansera sin senaste sats Starlink-satelliter när det bygger ut satellitkonstellationen samtidigt som det utvecklar den största Starship-raketen i Boca Chica, Texas.

Dela den här historien

Facebook

Twitter


Lämna en kommentar