Intel Alder Lake-N och Raptor Lake-P-processorer för att se enorma förbättringar av energihanteringen i Linux 6.2

Linux 6.2 kommer att förse Intel med förbättringar för energihantering på Intel Alder Lake-N och Raptor Lake-P processorer, tillsammans med hjälp med Arm-hårdvara. Det nya tillägget till Linux-kärnan lägger till en ”normalt” EPB-lägeeller Energy Performance Bias, som kommer att ändra standard-EPB-strömhanteringen för de två listade Intel-processorserierna.

Linux 6.2-kärnan lägger till ytterligare Intel-stöd för Alder Lake-N och Raptor Lake-P-processorer, och ytterligare förbättringar av energihanteringen

Förändringen krävde ingenjörer att ändra värdet på EPB till ”7” (det var ursprungligen standard till ”6”), vilket kommer att hjälpa till med minskningen av ström som konsumeras av processorn, men inte direkt från kärnan.

Ingenjörer på Intel behövde testa på Alder Lake-N-processorerna och upptäckte lätta arbetsbelastningar eller tomgångsmoment när de körde uppgifter som Google Meet eller liknande videouppspelning och hittade lovande resultat från testet. Resultaten sparade 200 mW+ i standardenergibesparingar, eller 385 mW, samma sak i Google Meet-instanser. Den mobila Alder Lake-N-processorns energibesparingar kommer att sänka batteriförbrukningen och mindre värme som ska dras från processorn.

Dra ändringar i Linux 6.2

 • Dela MTRR och PAT init-kod för att rymma minst Xen PV och TDX
  gäster som inte får MTRR exponerade utan bara PAT. (TDX-gäster gör det inte
  stödja den cache-inaktiverande dansen när du ställer in MTRR så att de faller
  under samma kategori.) Detta är ett saneringsarbete för att få bort allt det fula
  lösningar för sådana gäster och init saker separat (Juergen Gross)
 • Lägg till två nya Intel-processorer till listan över processorer med ”normal” energiprestandabias, vilket leder till energibesparingar
 • Gör inte busmaster-arbitration i C3 (ARB_DISABLE) på moderna Centaur-processorer

Ytterligare uppdateringar av Linux 6.2-kärnan var en cpufreq-drivrutin fokuserad på Apple SoC (System on Chip)-processor P-States, en drivrutin för krafttak som heter SCMI Powercap, en cpupower-verktygsuppdatering för nytt stöd för Raptor Lake och mer hårdvarustöd med ytterligare drivrutinstillägg. Slutligen slutfördes buggfixar och kodrensning. Du kan hitta mer information om det här.

ACPIA- och PNP-koderna fick nya kodrader, vilket gjorde att grenarna ’ACPI-fan’, ’ACPI-PCC’, ’ACPI-misc’ och ’PNP’ kunde slås samman till Linux 6.2. De som är intresserade av att lära sig mer kan hitta den informationen på commit här.

Nyhetskällor: Phoronix, Linux-kärna (x86/cpu), Linux-kärna (strömhanteringsuppdateringar), Linux-kärna (ACPI och PNP)

Dela den här historien

Facebook

Twitter


Lämna en kommentar